Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sokolovský hřbitov kapacitně nestačí, dočká se rozšíření

Sokolov chce kvůli nedostatku místa zvětšit téměř o polovinu městský hřbitov. V plánu jsou nová hrobová a urnová místa, ale i úpravy zeleně a parkovacího stání. Do rozšířeného areálu chce vedení města zahrnout i sousední zaniklý židovský a německý hřbitov. Náklady na rozšíření a obnovu hřbitovního areálu se odhadují na 55 milionů korun, řekla sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO).

Kvůli vysokým nákladům rozdělila radnice úpravy hřbitova do tří etap. V první etapě, která by měla začít příští rokem, chce připravit nová hrobová místa. Na hřbitově totiž podle vedení města zbývá posledních 30 míst na uložení ostatků do země. Město plánuje příští rok také pokácet poškozené stromy, které ohrožují návštěvníky hřbitova.

Město by chtělo označit a upravit i území, kde se nachází starý německý hřbitov a kam v 50. letech najely buldozery a území zničily, řekla starostka. Kromě německých hrobů se vedle současného hřbitova nachází i bývalý židovský hřbitov a pozůstatky masového hrobu žen z koncentračního tábora z nedaleké Svatavy. Město chce místa zahrnout do rozšířeného oploceného areálu a vytvořit jim nové pietní místo.

Záměrem města je vytvořit ze současného hřbitova důstojné pietní místo. V plánu je nové posezení, vodní prvky, altánek či vyhlídka. Do budoucna by měla být opravena také nynější kolumbária. Počítá se i s úpravou parkoviště, které je obzvlášť při smutečních obřadech nebo na Dušičky přetížené.

Na hřbitově nechalo město před rokem opravit obřadní síň. Obnova interiéru, včetně katafalku a nového ozvučení, a veřejně přístupného zázemí vyšla na 1,7 milionu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa hřbitovů Sokolov

Štítky Sokolov, hřbitov, Rozšíření, radnice, Renata Oulehlová, Dušičky, Svatava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovský hřbitov kapacitně nestačí, dočká se rozšíření  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.