Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sokolovská radnice připravuje změnu koncepce odpadového hospodářství, bude obyvatele nutit více třídit

Zdražování cen za skládkování a zmenšující se limity vyprodukovaného odpadu nutí vedeni sokolovské radnice k důležitému rozhodnutí. Musí vytvořit novou koncepci odpadového hospodářství a naučit lidi více šetřit. Navíc je chce nabádat k tomu, aby více sledovali, kolik lidí žije v jejich okolí a kolik kdo produkuje odpadu.

„V uplynulých několika měsících jsme sledovali vytříděnost v černých popelnicích a zjistili jsme, že situace je velmi špatná. Vytříděnost byla minimální a osmdesát procent věcí tam vůbec nemělo být vhozeno,“ vysvětluje místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček (Volba pro Sokolov).

Ten poukazuje na skutečnost, že v příštích letech dojde k výraznému zdražování cen za ukládání odpadu a snížení objemu vyprodukovaného odpadu na jednoho obyvatele. Tím budou města a obce donucena více dbát na třídění odpadu, nebo ceny za jeho svoz navýšit.

„Musíme se rozhodnout, jestli půjdeme cestou jednotné ceny na hlavu bez toho, abychom pátrali kolik, kdo vyprodukuje odpadu, nebo si každý bude platiti za množství vyvezeného opadu a je na něm, kolikrát si nechá popelnici vyvést? Bude to složitá debata,“ připouští místostarosta.

Vedení Sokolova chce tlačit obyvatele k poctivému třídění a chce jim vysvětlit, že jen to je cesta jak výrazně nezdražovat. Letos je totiž limit pro zvýhodněnou cenu za uložení opadu 200 kilogramů odpadu na obyvatele. Jenže v roce 2027 už bude tento limit pouze 140 kilogramů. „Cena za uložení tuny odpadu je v rámci zvýhodněného limitu pět set korun. Pokud ale bude limit překročen, zaplatí město za uložení 800 korun, což je podstatný rozdíl.

„V roce 2027 je plánováno, že cena nadlimitní tuny odpadu bude stát sedmnáct set korun, což je o více než sto procent více než nyní,“ doplňuje Ladislav Sedláček. S tím, že v současné době doplácí město 7,5 milionu korun za odpad a každý rok.

„Celkem každý rok zaplatíme více než 26 milionů korun za ukládání odpadu. Tři miliony dostáváme od ekologických firem za třídění odpadu, zhruba patnáct milionů inkasujeme za poplatky od obyvatel a zbytek musíme doplatit z našeho rozpočtu. A tato částka nesmí v žádném případě narůstat. Naopak, měla by se snižovat,“ doplňuje starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

V souvislosti s výše uvedeným šetřením o ukládání a třídění odpadu, zjistilo také vedení Sokolova, že ve městě žije daleko více obyvatel, než je skutečně nahlášeno. I touto otázkou se budou radní zabývat ve spolupráci s městskou policií. „Je třeba, aby se i lidé ve svých domech zajímali o to, kdo kolem nich žije a jestli tam náhodou není v jednom bytě přihlášeno například pět lidí, ale ve skutečnosti jich tam žije třeba dvanáct. Tomu pak samozřejmě odpovídá i minimálně dvojnásobně vyprodukované množství odpadu, které v konečném důsledku zaplatíme všichni,“ uzavřel Ladislav Sedláček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO KOM

Štítky třídění odpadu, svoz odpadu, popelnice, odpadky, poplatky, Sokolov, odpad, Renata Oulehlová, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská radnice připravuje změnu koncepce odpadového hospodářství, bude obyvatele nutit více třídit  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.