Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sokolovská chemička končí se spalováním uhlí, přejde na ekologičtější plyn

Sokolovská chemička Synthomer vybuduje nový ekologický energetický zdroj za bezmála 140 milionů korun. Jedná se o jednu z největších investičních akcí firmy v její historii. Cílem projektu je náhrada původního uhelného zdroje novým plynovým. To má přispět ke zlepšení životního prostředí, útlumu těžby uhlí a také se sníží odběr vody z řeky Ohře.

„Vedly nás k tomu normy, které přijala evropská komise, které jsou závazné pro veškeré sektory energetiky i chemie. Musíme splnit standardy ochrany životního prostředí a vzhledem ke všeobecnému rozhodnutí opustit uhlí jsme se rozhodli investovat do nového zdroje. Předpokládáme, že přínosy provozu nových plynových kotlů se projeví již letos v listopadu,“ uvedl ředitel společnosti Synthomer Milan Brejchal.

Díky novému plynovému zdroji by se měly snížit emise emise oxidu uhličitého zhruba o třetinu. Zároveň provozovatelé předpokládají významný pokles dalších škodlivin i snížení odběru vody z řeky.

Hasiči v sokolovské chemičce mají novou cisternu za sedm milionů korun

Sokolovská chemička Synthomer, a.s., pořídila krajským hasičům ze stanice chemické závody novou zásahovou cisternu za sedm milionů korun. Prvovýjezdové vozidlo pomůže udržet efektivní zajištění požární bezpečnosti v podniku i na celém území...

„Současný zdroj slouží jako záložní zdroj tepla pro Sokolov, což bohužel bude s novým zdrojem ukončeno,“ dodal ředitel. Hlavní dodávku tepla pro Sokolov zajišťuje uhelná elektrárna Tisová. V topné sezoně 2022/2023 ji už nahradí dvě nové plynové kotelny, které postaví společnost SUAS GROUP, dříve Sokolovská uhelná. Jde o součást postupného útlumu využívání uhlí.

Výstavba nového zdroje v areálu chemička začala v červnu a s dokončení se počítá ještě letos v říjnu. Podle ředitele půjde o tři nové kotle. V provozu by měly být dva, třetí bude sloužit jako záložní.

Původní uhelný zdroj byl v sokolovské chemičce vybudován v roce 1917, tedy ve stejném roce jako je datován vznik samotného závodu. V prvních letech si chemička dokonce těžila uhlí sama. Samotný zdroj prošel během let různými úpravami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Synthomer a.s.

Štítky Chemička, uhlí, plyn, ekologie, Synthomer, Sokolov, životní prostředí, Ohře, Sokolovská uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská chemička končí se spalováním uhlí, přejde na ekologičtější plyn  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.