Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sokolov budou vytápět místo Tisové dvě nové plynové kotelny

Město Sokolov mají už v topné sezoně 2022/2023 zásobovat dvě nové plynové kotelny. Nahradí dosavadní dodávky tepla z uhelné elektrárny Sokolovské uhelné v Tisové. Řekl to místopředseda představenstva Sokolovské uhelné David Najvar. Jde o součást postupného útlumu využívání uhlí v zařízeních Sokolovské uhelné.

„Elektrárna Tisová dostojí svým závazkům, aby teplofikovala Sokolovsko, než budou vybudovány dvě plynové kotelny. Jedna kotelna bude v areálu Bohemia, druhá za areálem Sotes v Dolním Rychnově. Z těchto dvou zdrojů, které budou napojeny do stávajícího rozvodu centrálního zásobování tepla, bude zásobován Sokolov,“ popsal David Najvar.

V současné době je ukončeno zpracování úvodního projektu a pracuje se na realizačním projektu. Do konce května by měla Sokolovská uhelná požádat o stavební povolení a územní rozhodnutí. Předpokládané náklady na vybudování mají být okolo 150 milionů korun. Firma se pokusí na stavbu získat dotace, ale je připravena investici hradit i ze svých zdrojů.

Podle Najvara by přechod z uhlí na zemní plyn neměl mít bezprostřední vliv na cenu tepla. „Útlum uhlí je ale politické rozhodnutí. Zatímco u uhlí jsme měli cenu plně pod kontrolou, u zemního plynu budeme závislí na ceně plynu na trhu,“ doplnil Najvar. Spolu se stavbou nových plynových kotelen by ze Sokolova měla zmizet také část parovodů, kterými bylo převáděno teplo z Tisové.

Sokolovská uhelná v současné době zásobuje teplem zhruba třetinu Karlovarského kraje, a to ze dvou zdrojů, z elektrárny ve Vřesové, odkud vedou rozvody do Karlovarska, a z elektrárny v Tisové, která zásobuje Sokolov a okolní obce. Ve Vřesové už proběhla modernizace za zhruba jednu miliardu korun, která umožní také plně přepnout na spalování zemního plynu. Záložní plynový zdroj bude k dispozici i v Tisové.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto suas

Štítky ČR, teplo, firmy, Sokolovská uhelná, Sokolov, kotelna, Tisová, uhlí, okres Sokolov, Dolní Rychnov, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov budou vytápět místo Tisové dvě nové plynové kotelny  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.