Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Sokolově pokračuje stavba domova pro seniory za 165 milionů korun

V Sokolově pokračuje stavba nového domova pro seniory na místě bývalé 4. základní školy. Stavební práce za přibližně 165 milionů korun začaly loni v srpnu a s dokončením se počítá na jaře příštího roku. První klienti by se mohli nastěhovat začátkem roku 2022, řekla novinářům starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

"Zatím se prostavělo 105 milionů korun. Stavba jde podle plánu, to znamená, že v dubnu roku 2021 by mělo být dostavěno. Pak se budou zařizovat vnitřní prostory, jako jsou kuchyně, jídelna a prádelna a osazovat mobiliář," řekla Renata Oulehlová. "Počítáme, že na začátku podzimu by mohl začít nábor zaměstnanců a v roce 2022 v lednu by jsme přivítali první klienty," doplnila.

Podle stavebního technika odboru rozvoje města Jana Procházky na objektu se čtyřmi nadzemními podložími stavebníci nyní dokončili prosklenou i zděnou fasádu. "Nyní se pracuje ve vnitřních prostorech, konkrétně na dokončení vnitřních rozvodů elektřiny, vody a kanalizace. Dokončují se obklady a dlažby v koupelnách a v průběhu prosince se začne s podlahovými krytinami," popsal Procházka. Město nechá upravit i okolí domova, před budovou vybuduje několik parkovacích stání, za ní plánuje zahradu pro ubytované a návštěvy.

Radnice v současné době vybrala dodavatele na mobiliář, jako jsou postele, nábytek pro klienty či pro personál. Na vybavení do kuchyně a do prádelny se zhotovitel teprve vybírá ve výběrovém řízení.

Nové pobytové zařízení bude určeno zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou, kteří vyžadují péči čtyřiadvacet hodin denně. Bude mít kapacitu 61 lůžek, z toho bude 41 jednolůžkových pokojů a deset dvoulůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením.

Na svou největší investici za posledních 20 let získalo město dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí, dotace tak pokryje více než třetinu nákladů.

Sokolov s 23.000 obyvateli letos hospodaří se schodkovým rozpočtem, s příjmy 668,5 milionu korun a výdaji včetně rezerv 962,4 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu sokolov

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Sokolov, Renata Oulehlová, Jan Procházka, nábytek, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sokolově pokračuje stavba domova pro seniory za 165 milionů korun  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.