Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V karlovarské KV Areně začalo fungovat rozšířené centrum, uprchlíků přibývá

V karlovarské KV Areně ode dneška funguje rozšířené Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). V regionu přibývá ukrajinských uprchlíků, prostory původního centra již byly nedostatečné.

Nové místo v centrální hale je schopno odbavit dvojnásobný počet žadatelů, až 400 denně, útočiště zde může najít i několik tisíc lidí. 

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky funguje ve sportovní hale nepřetržitě od 1. března. Od té doby se v něm zaregistrovalo téměř 3000 lidí, počet žadatelů ale rychle roste a prodlužovala se také doba jejich odbavení. Proto se od konce minulého týdne připravovalo jeho rozšíření na celou plochu KV Areny.

Z původních 30 lidí zajišťuje nyní chod centra dvojnásobný počet pracovníků. Roste i počet dobrovolníků, kteří jsou potřeba, pomáhá jich už několik desítek. V novém centru mají lidé k dispozici několik odpočinkových zón zejména na tribunách s možností jejich rozšíření, zázemí s umývárnou, hrací koutek či oddělené prostory s lehátky, kde mohou přenocovat. Zajištěné je také stravování či bezbariérový přístup. Přítomni jsou i zdravotníci či psychologové.

„Kapacita arény je dostačující, nicméně náraží jak na personální obsazení, tak i na možnosti celého systému. V současné době je kapacita odbavení naplněná na sto procent. Lidé samozřejmě čekají, ale nejsou to dny, ale spíše vyšší počty hodin,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Přibývá i uprchlíků, kteří nemají zajištěné ubytování. Od začátku provozu centra pracovníci ubytovali téměř 700 Ukrajinců. Kraj nyní disponuje přibližně dalšími sedmi stovkami volných míst, a to zejména v městských bytech, internátech, hotelích a penzionech.

„Prostory arény umožňují, aby tady i přes noc zůstaly stovky i tisíce žadatelů, nicméně v tuto chvíli pro ně nemáme dostatek lehátek a lůžkovin. Vše, co jsme měli v našem skladu, tak je vydáno a je tady na místě, řádově 120 míst na spaní. Je to nedostačující, protože příchozí přibývají,“ uvedl Kasal. Hasiči proto poptávají především spací pytle, deky a podložky na spaní. Zájemci je mohou nosit do Centrálního skladu humanitární pomoci ve Staré Roli.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský, uprchlík, KV Arena, Martin Kasal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Matejicek

Ať se více snaží hejtman Kulhánek a jeho partajníci. Zatím spíše mluví.

Pondělí, 14. března 2022, 12:50Odpovědět

V karlovarské KV Areně začalo fungovat rozšířené centrum, uprchlíků přibývá  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.