Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovy Vary nabídnou firmám zapojení do městského odpadového systému

Karlovy Vary nabízejí podnikatelům zapojení do městského systému svozu a likvidace odpadu. Nabídka by měla být alternativou ke smlouvám, které musí každý podnikající subjekt mít uzavřenou s odpadovou společností. Město by tím chtělo omezit i nedovolené využívání městských nádob ze strany některých podnikatelů, sdělil karlovarský radní Martin Dušek (ANO). Zatím městský systém využívá jen 18 podnikatelských subjektů.

"V současné chvíli je to tak, že primárně byl tento systém určen pro občany města Karlovy Vary. Vytipovali jsme oblasti, kde máme kapacity volné, a přistoupili jsme k tomu, že i právnické nebo fyzické osoby se mohou připojit do tohoto systému a ukládat tam odpad, který vyprodukují svou podnikatelskou činností," uvedl radní Martin Dušek.

Město nově stanovilo ceník pro různé druhy podnikání, ve kterém zohledňuje například i to, jde-li o malé ubytovací zařízení nebo velký hotel. Podnikatelé mohou do městského systému odkládat papír, plasty, sklo a kov. Doposud byla cena za zapojení do systému městského systému odpadového hospodářství jednotná, a to dva tisíce korun bez DPH za rok, bez ohledu na předmět podnikání či počet zaměstnanců. Pokud využijí všechny čtyři komodity, tak například malé kanceláře zaplatí ročně 1 700 korun bez DPH, naopak velké hotely nad 40 lůžek za čtyři komodity ukládané do městských kontejnerů zaplatí 5 100 korun.

Lázeňské město plné hotelů a restaurací trápí dlouhou dobu i odkládání takzvaného gastroodpadu do městských nádob. Restaurace a hotely by přitom měly mít samostatnou smlouvu na likvidaci tohoto odpadu, který do běžných kontejnerů nepatří. Radnice proto opakovaně kontroluje nakládání s tímto druhem odpadu. Podle Duška nejde o zanedbatelné množství. Jen za devět měsíců letošního roku šlo v Karlových Varech zhruba o 650 tun odpadu ze stravovacích provozů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, odpady, Karlovy Vary, AUDIO, odpad, Martin Dušek, hotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary nabídnou firmám zapojení do městského odpadového systému  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.