Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Porcelánka Thun 1794 očekává letos dobrý hospodářský výsledek

Karlovarská porcelánka Thun 1794 očekává letos i přes situaci ohledně koronaviru mírný nárůst tržeb. Firma loni utržila 422 milionů korun, podobně jako v předchozím roce. Hospodářský výsledek loni dosáhnul 6,8 milionu korun. Firma by mohla skončit v zisku i letos, řekl generální ředitel Thun 1794 Vlastimil Argman.

"Je tam mírná ztráta, která vznikla ve třech kritických měsících, ale teď se to začalo masivně otáčet. Už v červenci byl výborný výsledek a teď čekáme na srpnový, který také signalizuje, že budeme v kladných číslech, takže do konce roku by mohl být hospodářský výsledek pozitivní," řekl Vlastimil Argman.

Přitom na počátku koronavirové krize měl podnik problémy. Zakázka pro italského odběratele se kvůli opatřením v Itálii zastavila a porcelánka musela požádat o překlenovací úvěr 25 milionů korun. Vedení společnosti ale nakonec nemuselo rušit pracovní místa a propouštět zaměstnance ani nezastavilo výrobu. Firma získala finanční injekci z programu Covid Plus.

Podle Argmana fungovala spolupráce s dodavateli například energií a s dalšími firmami, kteří společnosti umožnili rozložení plateb do delšího časové období a tím i překlenutí nejhorší doby, kdy porcelánce chyběly tržby.

Díky několika významným domácím i mezinárodním zakázkám společnost nyní rozšířila směnnost některých pracovišť a přijala nové zaměstnance. "Do února máme zakázek dostatek, situace se začíná stabilizovat," doplnil Argman. Zvýšit prodej porcelánu se podle něj podařilo i díky e-shopu, kde narostly tržby až o 30 procent.

Firma loni vyrobila téměř 3400 tun porcelánového zboží. Z toho 44 procent prodala domácím odběratelům, kteří ale většinu z toho reexportují do zahraničí. Na zahraniční trhy bylo vyvezeno 56 procent zboží. Firma zaznamenala snížení poptávky u odběratelů ze Švédska, Německa a Slovenska. Naopak nevětší nárůst v objemu vyvezeného zboží zaznamenala v odbytu do Egypta, Dánska a USA. Loni dala firma na investice 19,5 milionu korun. Zaměřila se na projekty k úsporám energie a zvyšování úrovně technologického vybavení.

Autoři | Foto thun

Štítky ČR, sklo, porcelán, firmy, Thun 1794, výsledek hospodaření, koronavirová krize, Itálie, USA, Německo, Egypt, Švédsko, Dánsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porcelánka Thun 1794 očekává letos dobrý hospodářský výsledek  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.