Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opravme si hřbitov, napadlo Aš a pozvala si architekty

Aš na Chebsku touží po opravě hřbitova, jenž pochází ze třicátých let minulého století. Plocha o rozloze bezmála 40 tisíc metrů čtverečních má doznat v příštích letech změn. Stejně tak blízké okolí pohřebiště jako například parkoviště. Město si kvůli záměru pozvalo architekty, kteří mají navrhnout budoucí řešení.

Autoři architektonické studie uskutečnili průzkum okolí, kterým si ověřili, že rekonstrukce je nutná prakticky na celé ploše hřbitova, ať se jedná o vstupní prostor, oplocení, cesty a chodníky, zeleň či mobiliář. Původní zadání přitom mluvilo o studii opravy pouze používané části hřbitova, tedy zhruba dvou třetin plochy.

„Navrhovány jsou úpravy zeleně citlivým způsobem, tedy zachováním cenných stromů, a například odstraněním dožívajících živých plotů vytvořených ze smrků a jejich náhrada listnatými keři, ale jen tam, kde je to vhodné. Vysadí se nová a doplní stávající stromořadí. Studie bude obsahovat dendrologické posouzení stávajících dřevin,“ popsal mluvčí ašské radnice Milan Vrbata

Změn dozná umístění kolumbárií, které budou po rekonstrukci modernější než současné objekty. Počítá se také s úpravou památníků i nakoupením nového mobiliáře. „V úvaze je také zřízení zvířecího pohřebiště v odlehlé části pozemku hřbitova s vlastním vchodem. Důležitým tématem byla také kultivace deponie zeminy, nacházející se v jihovýchodní části hřbitova,“ uvedl Vrbata.

Na ploše hřbitova je zhruba čtyři tisíce metrů čtverečních cest a chodníků. Podle architektů může město získat na úpravy dotaci. Na Městském hřbitově leží přes šest tisíc zemřelých.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Aš

Štítky , Hřbitov, Návrh, Radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravme si hřbitov, napadlo Aš a pozvala si architekty  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.