Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cheb má po čtyřech letech prací kompletně opravený hrad a čeká turisty

Velká radost zavládla v Chebu, kde se po čtyřech letech prací dovršila rekonstrukce místní dominanty, středověkého hrad. V novém je exteriér i interiér historického objektu. Město doufá, že návštěvnost památky po kompletní opravě ještě vzroste. 

Práce na obnově jediné štaufské císařské falci na českém území začala před čtyřmi lety. Tehdy město poprvé podalo žádost o dotaci, díky nimž se podařilo návštěvnickou atrakci vrátit zpět do kondice. Letos na podzim práce, které vyšly na desítky milionů korun, skončily. Za poslední čtyři roky se tak například celkově opravila vnější cihelná plenta barokního opevnění nebo střecha. Poslední část stavby obnášela i vnitřní práce. 

„Třetí fáze celý projekt završila zastřešením kasemat a bastionu. Interiéry tohoto bastionu prošly úplnou revitalizací, díky čemuž zde vznikla reprezentativní výstavní síň, jež bude od počátku sezóny 2023 zpřístupněna i se zbrusu novou expozicí návštěvníkům,“ popsala mluvčí chebské radnice Simona Liptáková

Ve městě nyní doufají, že po rekonstrukci hradu si přihrnou do Chebu turisté. Optimismus pramení z toho, že letos památku navštívilo tolik lidí jako v dobách před covidem. „Po nelehkých letech 2020 a 2021, v nichž byl hrad zpřístupněn vždy pouze velmi omezeně, jsme letos mohli příchozím konečně hradní bránu otevřít od dubna do října, to znamená na celou sezónu. Chebský hrad tak do konce roku navštíví více jak 56 tisíc turistů,“ dodala Liptáková. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky Cheb, Hrad, Oprava, Památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb má po čtyřech letech prací kompletně opravený hrad a čeká turisty  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.