Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cheb má nového starostu. Město vede Jan Vrba z hnutí ANO

Starostou Chebu se stal Jan Vrba (ANO). Nového šéfa radnice zvolili zastupitelé na ustavujícím zastupitelstvu. Místostarosty budou Pavel Pagáč (Volba pro kraj - VOK) a Michal Pospíšil (ODS). Volba vedení města a členů rady je výsledkem koaliční smlouvy ANO 2011, Volby pro kraj a Občanskou demokratickou stranou, které budou mít v zastupitelstvu 16 křesel z 29. V devítičlenné radě bude mít ANO pět míst, tři obsadí zástupci VOK a jeden radní bude z ODS.

Starostou Chebu byl dnes na ustavujícím zastupitelstvu města zvolen ve veřejné volbě Jan Vrba (ANO). Místostarosty budou Pavel Pagáč (Volba pro kraj - VOK) a Michal Pospíšil (ODS). Volba vedení města a členů rady je výsledkem koaliční smlouvy ANO 2011, Volby pro kraj a Občanskou demokratickou stranou, které budou mít v zastupitelstvu 16 křesel z 29. V devítičlenné radě bude mít ANO pět míst, tři obsadí zástupci VOK a jeden radní bude z ODS.

Město Cheb, které je druhým největším městem v Karlovarském kraji a má okolo 32.000 obyvatel, dosud vedli zástupci Volby pro město, která před čtyřmi lety drtivě volby vyhrála. Dnešním zvolením nového vedení města tak odchází z funkce starosty Antonín Jalovec i jeho dva zástupci ze stejné strany.

"Nejdůležitější věc jsou nyní energie a náklady na energie. A především dokončení lávky přes nádraží, abychom se nedostali do kritické situace v oblasti financování. A pak bychom se chtěli více zabývat i městským majetkem, stavem dominikánského kláštera, podmáčením kluziště na zimním stadionu i nevyhovujícím zateplením sportovní haly," naznačil ČTK první kroky nového vedení starosta Vrba. Ale jedním z prvních kroků bude i příprava vánočních trhů.

Vrba byl jediným navrženým kandidátem. Získal 16 koaličních hlasů, od opozice žádný. Volbě starosty města předcházely ještě otázky zastupitelů na kandidáta na starostu, například, jak chce zajistit snížení nákladů obyvatel města, což měl jako volební heslo. "Musíme nějakým způsobem vylepšit účinnost naší městské výtopny. Také chceme řešit solární systémy na střechách domů, chceme se zaměřit i na obnovitelné zdroje energie," uvedl Vrba. Zmínil také, že by se neměly zvedat poplatky za odpad nebo za psy.

Vrba odpovídal i na dotazy, jestli byl členem KSČ, Lidových milicí a Státní bezpečnosti. Vrba připustil, že se členem KSČ stal krátce před revolucí v roce 1989 a ze strany pak vystoupil. Členství v Lidových milicích a StB popřel. Majetkové přiznání podá podle dikce zákona, řekl.

Nová koalice ANO, VOK a ODS zatím podepsala jen koaliční smlouvu. "Do konce roku bychom chtěli mít i koaliční program. Ale protože jsme uplynulé čtyři roky neměli zástupce na radnici, tak se chceme nejprve s aktuálním stavem seznámit," řekl ČTK Vrba.

Podle koaliční dohody bude mít starosta Vrba na starosti zejména finance města a v kompetenci bude mít i městské podíly ve firmách Terea a Chevak. Pospíšil bude mít v kompetenci odbor stavební a životního prostředí, odbor projektového managementu a rozvoje nebo informatiku. Pagáč bude mít na starosti hlavně investice, ale i sociální věci a zdravotnictví. Starosta i oba místostarostové budou své funkce vykonávat jako uvolnění zastupitelé.

Vrba dnes po svém zvolení poděkoval končícímu vedení města za práci, kterou odvedlo. Jak řekl, vedení města muselo řešit řadu problémů, od pandemie přes uprchlickou vlnu až po nedokončenou stavbu lávky přes nádraží.

V zářijových komunálních volbách v Chebu zvítězilo hnutí ANO 2011, které získalo 31,70 procenta hlasů a 11 míst v 29členném zastupitelstvu. Druhá skončila Volba pro město s 21,36 procenta hlasů a sedmi mandáty. Třetí SPD získala tři mandáty stejně jako Volba pro kraj i Koalice pro Cheb. Dvě místa v zastupitelstvu připadla ODS.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky Cheb, Volby, Komunální, Zastupitelstvo, ANO 2011, ODS, radnice, rada, Michal Pospíšil, koaliční smlouva, KSČ, Státní bezpečnost, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb má nového starostu. Město vede Jan Vrba z hnutí ANO  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.