Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Aš otevře v novém parku, který vznikl na místě bývalého hřbitova, 3D bludiště

Západočeská Aš se dočkala. Dělníci skončili se stavební úpravami bývalého evangelického hřbitova, který přeměnili na takzvaný Park historie. Město chystá na více než 3,5 hektarovém území mezi ulicemi U Radnice, Na Příkopech, Kaplanka a Okružní nyní otevření 3D bludiště.

Donedávna nevzhledné místo v historické části města, které do roku 1966 sloužilo jako hřbitov, se opravuje od minulého roku. Aš v lokalitě chystá návštěvníkům představit uprostřed zeleně historii města prostřednictvím pozůstatků starých staveb nebo ve formě virtuální reality. Součástí je rovněž vybudování nového dětského hřiště, stavba nové lávky a celková úprava terénu. 

Koncem srpna byla dokončena druhá etapa revitalizace, kterou je stavba 3D bludiště. Nové zábavní centrum je situováno do blízkosti tenisových kurtů a veřejnosti bude do užívání předáno v sobotu 17. září, kdy v parku Historie zároveň proběhnou letošní poslední Ašské trhy,“ řekl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Stavbu 3D bludiště, které nabídne dvě podlaží plné herních prvků, uskutečnila firma z Brna, jež ovládla výběrko s nabídkou za více než 14 milionů korun. Město ještě doufá, že na stavbu získá dotaci. Ta pokryje až padesát procent nákladů. Rozhodnutí ale ještě úředníci z Ministerstva pro místní rozvoj neodklepli. Většina prací už je hotová. Zbývají pouze poslední úpravy zeleně a okolí. 

Třetí a zároveň poslední etapou revitalizace parku Historie je virtualizace tohoto prostoru, která bude kompatibilní s již existujícími aplikacemi, umožňujícími prohlídku míst po vyhořelém evangelickém kostelu a Goethova náměstí v jeho historické podobě. Virtualizace parku Historie bude obsahovat staré fotografie, videa, umožní srovnání sledovaného místa s dřívějšími podobami a poskytne informace o významných událostech z historie města,“ dodal Vrbata.

Celá investice, na níž se podílí rovněž sousední země Bavorsko či Selb, vyjde na desítky milionů korun. Část nákladů pokryje Aš díky dotaci z přeshraničního programu. Činí zhruba 38 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Aš

Štítky , Park, historie, Zeleň, Obnova, hřbitov, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Brno, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aš otevře v novém parku, který vznikl na místě bývalého hřbitova, 3D bludiště  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.