Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na chebské letiště se vrací letecký den. Lidem ukážou německé stíhačky z druhé světové války

Na chebské letiště se po dvou letech vrátí Mezinárodní letecký den. Jedna z nejnavštěvovanějších akcí ve městě, na kterou tradičně zavítá několik tisíc lidí, se loni nekonala kvůli epidemii koronaviru. Největším tahákem bude letos německá stíhačka Messerschmitt Me-262 Schwalbe z druhé světové války, o jejíž účast se organizátoři snažili několik let. Hlavní program nabídne přes tři hodiny intenzivního létaní i akrobacie, ředitel leteckého dne Miroslav Rod.

Letecký den v Chebu se bude konat 13. a 14. srpna. Letošní návštěvnost by podle organizátorů mohla být i rekordní. „Jsme rádi, že letos už omezení neplatí. Minule jsme se dostali na strop, měli jsme omezení na 5 tisíc lidí, po tisícovce v pěti sektorech. Letos očekáváme kolem 15 tisíc diváků, program opravdu překonává všechny předchozí," řekl Rod. Předchozích ročníků se účastnilo 10.000 lidí.

V Chebu se letos poprvé představí německá dvoumotorová proudová stíhačka Schwalbe, která podle organizátorů změnila historii letectví. Jde o vzácný a v Evropě jediný létající stroj svého druhu. Půjde o jeho jediný letošní průlet na území České republiky. Stíhačka pouze proletí, kvůli riziku poškození nebude v Chebu přistávat.

Z dalších historických letadel se představí Hawker Hurricane Mk.IV, který létal za druhé světové války ve službách Royal Air Force (RAF). Do Chebu navíc přiletí poslední letuschopný stroj ve verzi Mk.IV na světě, který dá vzpomenout na československé piloty v RAF. Přiletí také první proudové letadlo vyrobené v Československu - L29 Delfín, který byl ve své době nejoblíbenější stíhačkou na světě.

Po roční pauze se diváci mohou těšit i na pestrý doprovodný program. Nabídne vyhlídkové lety, historická vozidla, výstavu výbavy letců RAF či ukázku vojenského tábora. Diváci si budou moci zblízka pohlédnout i čtyři desítky historických německých letadel.

Chebské letiště se pro návštěvníky otevře v sobotu i neděli v 9:00. Hlavní program je naplánován od 13:00. Vstupné je pro dospělé za 300 korun, dětské za 100 korun. Autobusová doprava bude jezdit pravidelně zdarma. Parkoviště u letiště o kapacitě až tisíc vozidel bude stát 100 korun. Aktuální program mohou lidé sledovat na webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letecký den Cheb

Štítky letiště, Cheb, Akce, Stíhačky, druhá světová válka, stíhačka, pandemie covidu-19, Royal Air Force, Evropa, Česko, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na chebské letiště se vrací letecký den. Lidem ukážou německé stíhačky z druhé světové války  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.