Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aš proměnila bývalý evangelický hřbitov na park historie. Bude to turistický tahák, věří město

Velká radost zavládla v Aši, kde dělníci po bezmála dvou letech prací dokončili přestavbu bývalého evangelického hřbitova. Kdysi zanedbané místo se nyní proměnilo na takzvaný Park historie. Město věří, že přestavba skoro čtyř hektarového území přitáhne do města turisty.

Donedávna nevábné místo v historické části města, které do roku 1966 sloužilo jako hřbitov, se opravuje v posledních dvou letech. Aš v lokalitě ohraničené ulicemi Na Příkopech, Okružní, Horova, Kaplanka a U Radnice chystá návštěvníkům po opravě ukázat uprostřed zeleně historii města prostřednictvím pozůstatků starých staveb nebo ve formě virtuální reality. Součástí je rovněž vybudování nového dětského hřiště, 3D bludiště, stavba nové lávky a celková úprava terénu, kterou aktuálně mají na starost zahradníci. Práce se týkají zejména zeleně, kterou aktuálně odborníci vysazují. 

Že nepůjde o jednoduchou záležitost, je zřejmě už z pouhé návštěvy tohoto místa. Obtížné na údržbu budou příkré svahy příkopu, táhnoucího se částí parku, nyní nově osázené půdopokryvnými rostlinami a keři. Pracné bude také nikdy nekončící odstraňování plevelů z četných záhonů s květinami,“ popsal mluvčí ašské radnice Milan Vrbata

Investice, na níž se podílí rovněž sousední země Bavorsko či Selb, vyjde na desítky milionů korun. Část nákladů pokryje Aš díky dotaci z přeshraničního programu. Činí zhruba 38 milionů korun. „Slavnostní předání parku veřejnosti k užívání proběhne v pátek 17. června.  K této příležitosti připravuje spolek Karel Ašler průvod Aší, s kulturním programem v podání žáků místních škol, včetně školy umělecké. Průvod v 16 hodin odstartuje od bývalého Lidového domu, s cílem na Goethově náměstí,“ dodal Vrbata. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Aš

Štítky , historie, Investice, Turistika, hřbitov, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aš proměnila bývalý evangelický hřbitov na park historie. Bude to turistický tahák, věří město  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.