Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Musíte do Chebu nebo Sokolova? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky

Od půlnoci platí omezení pohybu v okresech Sokolov a Cheb. Oba okresy jsou obsazeny policisty, kteří provádí namátkové kontroly, při kterých zjišťujíc důvody, proč kontrolovaná osoba vjíždí nebo vyjíždí z uzavřeného okresu.

„Jde o 23 stanovišť v okresu Sokolov a 21 v okresu Cheb, zahrnout musíme 11 hraničních přechodů.  Kontroly se týkají pohybu na komunikacích všech tříd kromě účelových a lesních. Kontroly ze strany policie budou namátkové a zejména na dvou místech dálnice D6 se budeme snažit, aby proběhly co nejrychleji, ať příliš nenaruší plynulost dopravy. Omezení pohybu obsahuje 11 výjimek, které ve výsledku nezastaví život v kraji a hermeticky jej neuzavřou. Apelujeme však na všechny, aby teď především byli zodpovědní, snažili se omezit cesty jen na ty nezbytné, a nesnažili se opatření respektive výjimky obejít,“ uvedl ještě před zavedením kontrol krajský policejní ředitel Petr Macháček.

Do služby bylo povoláno celkem 300 policistů. Zhruba polovina z nich je místních, ostatní přijeli do Karlovarského kraje ze sousedních regionů. Pro přespolní policisty je zajištěno ubytování i stravování. „Vzhledem k předpovědi počasí nebudou pro naše policisty služby na silnicích nijak jednoduché,“ dodal Petr Macháček.

Stejně jako policisté žádá i vedení Karlovarského kraje obyvatele o maximální dodržování nařízených opatření. „Abychom situaci co nejvíce usnadnili, připravili jsme soupis nejčastějších dotazů a pokusili se na ně co nejsrozumitelněji odpovědět,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Jitka Čmoková.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) i policejní ředitel Petr Macháček se ale shodli, že nelze předem odpovědět ani domyslet všechny možné důvody proč vjet nebo vyjet z uzavřeného okresu. „Věříme, že lidé chápou, v jak složité situaci se nacházíme a věříme, že lidé nebudou situaci zbytečně komplikovat. Na druhou stranu ale dodáváme, že v některých případech bude záležet na důvěře a vyhodnocení situace přítomným policistou. Budeme však chtít lidem věřit, že nepodvádějí,“ shodli se Petr Kulhánek s Petrem Macháčkem.

Nejčastější dotazy veřejnosti:

Potřebuji jet k lékaři z/do okresu Cheb/Sokolov. Jak to mám prokázat při policejní kontrole?
Návštěvu ambulantního zdravotnického zařízení lze doložit lékařskou zprávou, kartičkou na objednání se s datem a časem návštěvy a razítkem zdravotnického zařízení. Můžete si také nechat od lékaře zaslat sms s datem objednání a názvem zdravotnického zařízení, doporučení od praktického lékaře k návštěvě specialisty.

Mám nastoupit na lázeňský rehabilitační pobyt (tzv. křížkové lázně), považuje se toto za nástup do zdravotnického zařízení?
Ano, poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče je  v souladu s vydaným krizovým opatřením vlády a podmínkami v něm uvedenými, můžete tedy lázeňskou léčebnou péči absolvovat. Taková cesta do okresů s omezeným pohybem obyvatel ale bude muset být prokázána při případné namátkové kontrole policistů před vstupem na uvedené území.

Mohou do uzavřených okresů zajíždět zásilkové služby typu PPL, DPD…
V případě, že jde o výkon pracovní činnosti, je možné, aby pracovníci zásilkových služeb zajížděli do okresů Cheb a Sokolov.

Budou moci firmy zajíždět k nakládkám a vykládkám do okresů Sokolov a Cheb?
I v tomto případě je zajíždění do obou okresů možné, řidiči však musí počítat s tím, že budou muset při namátkové kontrole prokázat účel pracovní cesty.

Platí povinnost mít chirurgickou roušku také pro děti v mateřských školách?
Děti v mateřských školách chirurgické roušky mít nemusí.

Trvalé bydliště mám v okrese Sokolov/ Cheb, bydlím ale v okrese Karlovy Vary(případně naopak), jak to budu prokazovat při případné kontrole?
Jakýmkoliv dokladem o přechodném pobytu, případně nájemní smlouvou apod. Vždy bude záležet na individuálním posouzení případu při namátkové kontrole.

Jsem praktickým lékařem s působností po celém Karlovarském kraji. Bude mi umožněn pohyb i v okrese Cheb a Sokolov?
Samozřejmě, jedná se o cesty do práce, v případě kontroly jde o jednoduše prokazatelnou činnost.

Jak je to při správě nemovitosti, která se nachází v uzavřeném okrese?
V případě nezbytné cesty týkající se správy nemovitostí v „uzavřených“ okresech je třeba při namátkové kontrole prokázat vlastnictví nemovitosti, dokument může být ofocený.

Bydlím v uzavřeném okrese, ale do Karlových Varů budu dojíždět za prací. Mohu tu i nakupovat, nebo mě potvrzení opravňuje jen k cestě do práce?
Potvrzení opravňuje k cestě do práce, zvažte, jestli je nezbytně nutné nakupovat mimo okres Cheb/Sokolov.

Jak se bude řešit soudem stanovená střídavá péče, když jeden z rodičů bydli v uzavřeném okrese?
Rodiče by se měli prokázat rozhodnutím soudu, opět stačí „ofocený“ či naskenovaný dokument.

Nejsem na tom finančně nejlépe, můžu někde získat požadované roušky/respirátory zdarma?
Karlovarský kraj bude mít k dispozici od státu 500 tisíc chirurgických roušek pro obyvatele okresů Cheb a Sokolov zdarma, rozvážet je do obcí budou dobrovolní  i profesionální hasiči. Sledujte internetové stránky a další komunikační kanály obce/města, kde bydlíte.

Jak to bude s dopravní obslužností mezi uzavřenými okresy?
Dopravní obslužnost zůstává zajištěna běžným způsobem, počítejte však s namátkovými kontrolami na vlakových a autobusových nádražích v „uzavřených“ okresech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky opatření, kontroly, Sokolov, Cheb, Karlovarský kraj, policie, Petr Macháček, zdravotnické zařízení, nemovitost, rouška, Petr Kulhánek, Karlovy Vary, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musíte do Chebu nebo Sokolova? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.