Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Knihovny v Karlovarském kraji začínají opět půjčovat knihy

Knihovny v Karlovarském kraji začaly nebo v nejbližších dnech začnou znovu půjčovat knihy, i když jen ty na dálku objednané a přes výdejní okénko. Někde museli vyřešit to, jak zajistit bezpečný a co nejmenší kontakt mezi knihovníky a lidmi, kteří si knihy půjčují.

"Jako výdejní okénko budou sloužit první dvě místa u centrálního pultu s přesným vyznačením koridoru pro příchod a odchod při zachování všech hygienických pravidel včetně dvoumetrových rozestupů. Čtenáři si budou moci vyzvednout pouze rezervované knihy, a to prostřednictvím on-line rezervací nebo ručně psaných žádanek na maximálně pět dokumentů," popsala vedoucí služeb Krajské knihovny Karlovy Vary Michaela Němcová.

Elektronické rezervace je možné zadávat od úterka 24. listopadu, uživatelé budou o jejich vyřízení a možnosti vyzvednutí informování e-mailem. Ostatní žádanky bude knihovna vyřizovat do 24 hodin. Všechny rezervace budou standardně zpoplatněny částkou osm korun.

Od úterka si mohou čtenáři také vyzvednout rezervace, které si zadali před uzavřením knihovny, a ještě v té době byli upozorněni, že jsou rezervace připravené. "Tyto starší rezervace budou na své čtenáře čekat až do konce listopadu, pak budou zrušeny," uzavřela Němcová.

Službu vydávaní knih přes výdejní okénko zavedla například městská knihovna v Sokolově. Rezervace tam přijímají ode dneška, zatím se o vypůjčení knih dnes ráno přihlásilo 12 lidí. "Lidé nám o knihy píšou přes facebook, e-mail nebo telefonicky. Nahlásí nám seznam knih a dohodneme se na výdeji na konkrétní den a hodinu v rámci běžné otevírací doby," řekla ředitelka sokolovské knihovny Daniela Drobečková. Lidé si podle ní knihy spíše půjčují, na vrácení knih mohou využít bibliboxy.

"Lidé, kteří si knihy zarezervovali, si u nás zazvoní na zvonek a my jim je skrze okénko čítárny vydáme," popsala Drobečková.

V Karlovarském kraji začali půjčovat knihy také menší městské knihovny. Službu nabízí třeba knihovna v Chodově, Lokti, Horním Slavkově nebo v Aši. Do knihovny v Lokti přišli hodinu po otevření tři lidé, zájem je podle místního knihovníka Vladimíra Kalného asi i kvůli deštivému počasí zatím menší. "Službu jsme zveřejnili v pátek, přes víkend se moc lidí zatím nepřihlásilo. Ale už minulý týden se nás lidé na knihy ptali, takže si myslím, že až se ta informace roznese, tak budeme půjčovat hodně," řekl Vladimír Kalný.

Například knihovna v Ostrově ale půjčuje knihy celý listopad. Zavedli tam totiž službu rozvozu knih, a tak knihovníci přivezou lidem objednané knihy až domů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky ČR, koronavirus, literatura, knihovny, Karlovarský kraj, kniha, knihovna, Krajská knihovna Karlovy Vary, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovny v Karlovarském kraji začínají opět půjčovat knihy  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.