Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přírodní rezervace Chlum se rozšíří díky výskytu endemitu jeřábu

Karlovarský kraj se chystá trojnásobně rozšířit rozsah území přírodní rezervace Chlum u Novosedel na Karlovarsku. Cílem je zajistit ochranu unikátní populaci endemického jeřábu manětínského, která nebyla zahrnuta při vyhlášení původní přírodní rezervace Chlum v roce 1947, uvedl krajský radní Karel Jakobec (ODS).

"V případě předmětu ochrany přírodní rezervace Chlum jde o jeden z nejcennějších chráněných fenoménů i ve světovém měřítku - jeřáb manětínský se nikde jinde nevyskytuje. Předmětem ochrany jsou také společenstva teplomilných doubrav, skalní teplomilné vegetace a suťových lesů na čedičovém kopci," uvedl Karel Jakobec.

Kraj chce kvůli zahrnutí centra populace druhu rozšířit rezervaci až trojnásobně, z 12,6 hektaru na 39 hektarů, a to o svahové suťové lesy a stepní biotopy, které se nehodí k lesnickému hospodaření. Cílem je podle radního zabezpečit a udržet přirozený vývoj území.

Jeřáb manětínský, který roste pouze na svazích Chlumské hory, je strom se širokou až deštníkovitou korunou a dorůstá do výšky až 16 metrů. Plody má červené kulovité malvice. V současné době je známo asi 200 jedinců. Druh byl zařazen mezi kriticky ohrožené druhy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com

Štítky ČR, správa, příroda, rezervace, Karlovarský, přírodní rezervace, Karlovarský kraj, jeřáb, Karel Jakobec, ODS, Novosedly, Chlumská hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní rezervace Chlum se rozšíří díky výskytu endemitu jeřábu  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.