Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: O koalicích už je ve většině menších měst v Karlovarském kraji rozhodnuto

Většina menších měst v Karlovarském kraji má již o koalici jasno. Koaliční smlouvu podepsali například v Mariánských Lázních či v Ostrově. Z okresních měst už je rozhodnuto v Sokolově. Naopak v Karlových Varech a v Chebu pokračují jednání mezi stranami, které spolu podepsaly memorandum o společném postupu.

Mariánské Lázně v příštích čtyřech letech povede koalice ve složení Hnutí ANO, Změna pro Mariánské Lázně, ODS Plus a Město sobě. V 21členném zastupitelstvu bude mít 14 mandátů. V radě města bude mít ANO starostu, stát by se jím měl lídr Martin Hurajčík, prvního místostarostu a dva radní. Změna pro Mariánské Lázně obsadí post druhého místostarosty a ODS Spolu s Městem sobě po jednom radním. Hurajčík dnes řekl, že v následujících dnech budou strany jednat o rozdělení portfolií podle programových priorit politických subjektů. Piráti, kteří vedli město po osm let, budou v opozici.

Také v Ostrově podepsali zástupci vítězných stran koaliční smlouvu. V nové ostrovské koalici usednou zástupci vítězného ANO, Místního hnutí za harmonický rozvoj (MHHR), Ostrov, můj domov (OMD) a také Unie pro sport a zdraví (USZ). V zastupitelstvu, které má 21 členů, budou mít 13 mandátů. Funkci starosty by měl obsadit současný radní David Hanakovič (ANO), post prvního místostarosty někdejší starosta Pavel Čekan (MHHR) a pozici druhého místostarosty získá Kateřina Domalípová (ANO). Ustavující zastupitelstvo, kde se bude nové vedení sedmnáctitisícového města volit, je naplánováno na polovinu října. Současný starosta Jan Bureš za ODS skončí v opozici.

V Chodově bude pokračovat ve vedení uskupení Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (MHHR), které získalo ve 21členném zastupitelstvu 13 mandátů. Vítězná strana půjde do koalice s hnutím Srdcem pro zdraví a sport, v zastupitelstvu budou mít většinu 14 hlasů. Ustavující zastupitelstvo bude 19. října, řekl dnes ČTK současný starosta Patrik Pizinger. Starostou třináctitisícového města zůstane zřejmě Pizinger a místostarostou Luděk Soukup, oba za MHHR.

O vedení je jasno také v třináctitisícové Aši. Starostou by se měl stát Vítězslav Kokoř za vítězné hnutí ANO a místostarostou Pavel Matala za uskupení ZA AŠ. Obě strany mají společně ve 23členném zastupitelstvu těsnou většinu 12 členů, jednat chtějí ještě s dalšími uskupeními. Hnutí ANO bude ve vedení také v Nejdku a asi i v Lokti.

Minulý týden podepsali zástupci vítězných stran koaliční smlouvu v Sokolově. Město v následujících čtyřech letech povede koalice vítězného hnutí ANO a uskupení Společně pro Sokolov. Novým starostou bude lídr kandidátky ANO Petr Kubis, místostarosty Jan Picka a Renata Oulehlová. V Karlových Varech i v Chebu strany dál jednají, v obou městech zvítězilo ANO.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, volby, obce, Karlovarský kraj, koalice, ANO 2011, Mariánské Lázně, koaliční smlouva, Ostrov, Karlovy Vary, Cheb, Sokolov, Martin Hurajčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: O koalicích už je ve většině menších měst v Karlovarském kraji rozhodnuto  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.