Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Karlovarsku bude v podzimních volbách bojovat o post senátora 11 kandidátů

Celkem 11 kandidátek pro volby do Senátu za obvod Karlovy Vary bylo podáno na karlovarském magistrátu. Před šesti lety kandidovalo osm lidí. Úřad bude v příštích dnech zkoumat, zda podané listiny obsahují všechny náležitosti, a případně kandidáty a volební uskupení vyzvou k odstranění závad. Teprve poté zveřejní jména kandidátů, informoval novináře mluvčí magistrátu Jan Kopál.

O funkci senátora budou letos bojovat zástupci ze stran a hnutí Volba pro kraj, Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ANO 2011, Hnutí PES, Svoboda a přímá demokracie (SPD), Česká pirátská strana, Demokratická strana zelených – Za práva zvířat, STAN, Karlovarská občanská alternativa, Srdcem pro ... a jeden nezávislý kandidát.

V souboji o senátní křeslo se letos mimo jiné utkají dva politici spjatí s hnutím STAN - dosavadní senátor Jan Horník a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, který v krajských volbách kandidoval také za STAN. Celostátní vedení STAN ale upřednostnilo do senátních voleb Horníka, proto bude Kulhánek kandidovat pod hlavičkou hnutí Karlovarská občanská alternativa, které spoluzakládal a za něž kandiduje do zastupitelstva Karlových Varů.

Kandidátkou hnutí ANO bude bývalá poslankyně a lékařka Věra Procházková. Procházková je předsedkyní místní organizace hnutí ANO v Karlových Varech a jako kandidátka do Senátu dostala nominaci od místní i oblastní organizace. Svého kandidáta nasadí i Piráti. Bude jím ekonom Bohdan Vaněk, projektový manažer regionální poradenské společnosti, který se věnuje převážně podnikatelským rozvojovým projektům. Koalice Spolu vysílá do boje o senátní křeslo starostu Žlutic Václava Slavíka z KDU-ČSL. V Senátu chtějí svého zástupce také některá místní hnutí, například Volba pro kraj nominovala starostu Hroznětína Martina Malečka.

V roce 2016 se stal senátorem Jan Horník (STAN), který ve druhém kole voleb porazil žokeje Josefa Váňu (za ANO). Starosta Božího Daru Horník je senátorem už od roku 2004 a letos bude kandidovat počtvrté, a to pod hlavičkou hnutí STAN.

První kolo voleb 27 senátorů se letos uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září. O týden později se bude konat druhé kolo voleb do třetiny horní parlamentní komory s výjimkou obvodů, kde voliči vyberou senátora nadpoloviční většinou hlasů už v kole prvním, což se ale stává jen výjimečně.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, volby do Senátu, podzimní volby, Karlovarský kraj, Starostové a nezávislí, Senát Parlamentu ČR, Karlovy Vary, ANO 2011, Jan Horník, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, Karlovarská občanská alternativa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Karlovarsku bude v podzimních volbách bojovat o post senátora 11 kandidátů  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.