Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé kraje se opět nedohodli, Karlovarský kraj je stále bez nové vlády

Ani na čtvrtý pokus se v Karlovarském kraji nepodařilo sestavit vládnoucí koalici. Jednání zastupitelů ale rozhodně neprobíhalo tak klidně, jako v předchozích případech. Zastupitelé jednali déle než dvě hodiny a slyšet bylo i několik osobních útoků.

„Protože nemám informaci o tom, že by měla být dnes zvolena nová krajská vláda, navrhuji, aby bylo ustavující zasedání zastupitelstva přerušeno,“ uvedl Karel Jakobec (ODS) hned na úvod zasedání.

Poté následoval příspěvek Petra Kulhánka (KOA), který opět informoval, že vše spěje k vytvoření a sestavení vládnoucí koalice. Dále informoval o tom, že blok 21 udělal ústupek a navrhuje na pozici hejtmana Oĺgu Halákovou (klub K5 za KDU-ČSL). „Sice vnímáme, že blok 21 by měl nominovat hejtmana, ale přenechali jsme tuto možnost klubu K5 s tím, že podporujeme kandidaturu Oĺgy Halákové. Předpokládali jsme, že vše K5 zvládne projednat, nestalo se, proto musíme na rozhodnutí našich partnerů počkat a proto se přikláníme k přerušení,“ uvedl Petr Kulhánek.

Dosud klidné vody jednání rozčeřil současný hejtman Petr Kubis (ANO), který přiznal, že je naštvaným hejtmanem a ptal se, zda si zastupitelé v bloku 21 dělají z obyvatel Karlovarského kraje legraci. „Pokud to nejste schopni sestavit, tak klub 21 rozpusťte a pojďme to začít stavět znovu,“ nabádal Petr Kubis, který se ostře vymezil proti senátorovi Janu Horníkovi (STAN) ve smyslu jeho oděvu, kterým jsou často džíny a svetr.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a Jan Horník uvedl, že jeho voličům jeho oblečení nevadí a volí ho už dvacet let. „Upřímně mi je jedno jestli pracuji v obleku nebo svetru a nemusím se oblékat do obleku, abych byl jiným člověkem. Jsem venkovským a horským starostou a lidé mě tak berou a volí mě už dvacet let,“ dodal Jan Horník.

Zajímavostí bylo vystoupení zastupitel Josefa Märze (VOK), který je stále zařazován do bloku 21. "Já jsem několikrát řekl, že jsem schopen se přenést přes osobní antipatie a podpořím jakoukoliv většinovou koalici, která bude chtít pracovat koncepčně v otázce zdravotnictví v Karlovarském kraj, které není v dobré kondici. Nechci ale být tím pomyslným jazýčkem na vahách, tedy třiadvacátým zastupitelem, který bude pro většinu potřeba," sdělil Josef März.

Dále se do diskuse přihlašovali jak politici z hnutí ANO, tak bloku 21, ale diskuzi se nikam nepodařilo posunout. Velmi diskutovaným tématem byly také evropské fondy a rozpočet kraje na příští rok. Zmiňováno bylo několikrát i rozpočtové provizorium, které pravděpodobně bude Karlovarský kraj čekat. Do diskuse se přihlásili i dva občané, jejichž apel na zastupitele, aby se dohodli, už neměl na konečný verdikt žádný vliv. Zastupitelstvo bylo počtvrté přerušeno a popáté se zastupitelé sejdou 7. prosince opět v 9 hodin v zastupitelském sále Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, koalice, Petr Kulhánek, Jan Horník, Karel Jakobec, oblečení, ODS, Josef März, Petr Kubis, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé kraje se opět nedohodli, Karlovarský kraj je stále bez nové vlády  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.