Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před 10 lety získaly české basketbalistky na domácím MS stříbro

Velkého úspěchu dosáhly české basketbalistky před 10 lety při spanilé jízdě domácím světovým šampionátem. České hráčky tehdy postoupily až do finále v Karlových Varech, kde 3. října 2010 prohrály s favoritkami turnaje, týmem Spojených států 69:89 a po zápase si před vyprodanou KV Arénou pověsily na krk stříbrné medaile, stejně jako v roce 1971 ještě ve federální éře.

MS basketbalistek se na českém území konalo v roce 2010 po 43 letech. Turnaj, který začal 23. září, hostilo Brno, Ostrava a Karlovy Vary a představilo se na něm 16 zemí ve čtyřech skupinách. Český tým vedený trenérem Luborem Blažkem s hráčkami Hanou Horákovou, Evou Vítečkovou, Kateřinou Elhotovou či Petrou Kulichovou ve skupině D porazil Argentinu a Japonsko, nestačil na Rusko. V osmifinálové skupině potom české ženy porazily Jižní Koreu, Brazílii a prohrály se Španělskem. Do vysněného finále pak postoupily díky čtvrtfinálové výhře nad Austrálií a semifinálovému vítězství nad Běloruskem.

Do finálového zápasu proti Američankám vstoupily Češky velmi dobře, naději na možné senzační vítězství držely až do začátku třetí čtvrtiny, kdy ztrácely jen dva body, ale pak soupeř drtivě nastoupil a vyrazil do klíčového trháku. "Prohrály jsme, ale i tak jsme si to užily. Škoda chyb na začátku druhé půle, kdy nám utekly a už to bylo těžké zvrátit. Ale i tak krása," řekla Eva Vítečková. "Škoda že se nehrálo jen na jeden poločas, ten se nám povedl," dodala Petra Kulichová.

Za svůj výkon si české hráčky vysloužily od nadšeného publika nekončící ovace vestoje.

Kapitánka Horáková byla po skončení turnaje vyhlášena nejužitečnější hráčkou šampionátu, do nejlepší pětky se dostala i Vítečková. Tři české basketbalistky kralovaly i individuálním statistikám MS - Vítečková ovládla trestné hody, Kulichová měla nejlepší bloky a Horáková získala nejvíce míčů.

Mistrovství světa v ženském basketbalu se koná jednou za čtyři roky ve stejném cyklu jako MS v basketbalu mužů. České basketbalistky od postupu na MS v Brazílii v roce 2006 chyběly na světovém šampionátu jen předloni ve Španělsku. Příští MS basketbalistek bude v roce 2022 hostit Austrálie.

Autoři | Foto sport.cz

Štítky Sport, ČR, basketbal, ženy, svět, 3. října, basketbalista, mistrovství světa, finále, Karlovy Vary, KV Arena, USA, Eva Vítečková, Hana Horáková, Petra Kulichová, Brazílie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 10 lety získaly české basketbalistky na domácím MS stříbro  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.