Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žena naletěla podvodníkovi vydávajícímu se za zaměstnance distributora elektřiny. Přišla o 350 tisíc

Karlovarští policisté řeší další dva případy kyberkriminality. V prvním přišla žena o 350 tisíc korun, ve druhém z jiné ženy podvodník vytáhl 18 tisíc. Policisté před podvodníky varují s tím, že už ti už se nezaměřují jen na seniory.

V prvním případě dosud neznámý pachatel podvedl dvaašedesátiletou ženu. „Měl se vydávat za zaměstnance velké společnosti vyrábějící a distribuující elektřinu,“ uvedla mluvčí policie Zuzan Churaňová.

Ženu měl pod smyšlenou legendou přimět si stáhnout do svého mobilního telefonu aplikaci pro vzdálený přístup, vzdálené ovládání a vzdálenou podporu, jež funguje téměř na všech operačních systémech pro počítače nebo mobily. Poté jí měl přimět uhradit platbu a následné přihlášení do svého internetového bankovnictví.

„Pachateli měla žena poskytnout veškeré údaje ze své platební karty, stejně jako přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví. Této skutečnosti samozřejmě pachatel využil a následně provedl několik plateb, přičemž poškozené ženě způsobil škodu kolem 350 tisíc korun,“ dodala mluvčí.

Další podvodník podvedl sedmadvacetiletou ženu na online obchodním portálu. Poslal jí e-mail, ve kterém bylo uvedeno, že položka, kterou nabízela na tomto obchodním internetovém portálu, byla prodána, a aby tak potvrdila na uvedeném odkazu přijetí platby.

„Žena tento odkaz měla otevřít a ten jí měl přesměrovat k výběru své banky a poté na internetovou stránku, která vypadala jako přihlášení do jejího internetového bankovnictví. Zde tak měla vyplnit údaje z platební karty a také bankovní identitu s heslem. Z jejího bankovního účtu byly následně provedeny transakce do zahraničí, přičemž poškozená žena přišla o necelých 18 tisíc korun,“ popsala mluvčí.

Podle ní vynalézavost internetových podvodníků nezná meze a do svých sítí loví kohokoliv, především neznalé oběti. „Už se nezaměřují jen na seniory, jak tomu bývalo v předešlých letech. Útočí na každého a zkouší, který jedinec jim nakonec podlehne, aby ho mohli připravit o jeho peníze,“ uzavřela Churaňová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky policie, kyberkriminalita, karlovy vary, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena naletěla podvodníkovi vydávajícímu se za zaměstnance distributora elektřiny. Přišla o 350 tisíc  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.