Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sedmnáctiletý hacker naboural 3500 zákaznických účtů jednoho řetězce drogerií

Externí kybernetický útok provedl ve dvou případech teprve sedmnáctiletý mladík ze Sokolova. Podařilo se mu nabourat 3500 zákaznických účtů jednoho řetězce drogerií. Použil aplikační software, který umožňuje provést automatizované penetrační testování cílových databází.

Při útoku pachatel využil údaje z databáze uniklých přihlašovacích údajů, čímž při prvním útoku překonal bezpečnostní opatření ke zhruba 200 zákaznickým účtům v aplikaci obchodního řetězce, ke kterým získal neoprávněně přístup. O několik dní později své jednání opakoval. „Tentokrát měl překonat bezpečnostní opatření u více jak 3000 zákaznických účtů, ke kterým tak opět neoprávněně získal přístup. Celkem získal přístup ke zhruba 3 500 zákaznických účtům,“ informoval mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Případem se začali zabývat policisté z odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, kteří provedli rozsáhlé šetření ve spolupráci s kolegy z odboru analytiky a kybernetické kriminality Praha, kteří se případem v prvotní fázi taktéž zabývali. Policistům se podařilo zjistit pachatele těchto kybernetických útoků, kterým byl teprve sedmnáctiletý mladík a to i přes to, že ke spáchání činu využíval sofistikované prostředky pro anonymizaci svého internetového připojení. Ten poté policistům v rámci nařízené domovní prohlídky vydal výpočetní techniku, ze které oba kybernetické útoky provedl.

„Mladík, který vzhledem ke svému věku ovládá IT prostředky nad míru běžného uživatele, se policistům k oběma kybernetickým útokům přiznal. Zároveň policistům uvedl, že v žádném případě nejednal s úmyslem kohokoliv poškodit,“ řekl mluvčí policie. Hacker byl obviněn ze spáchání neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. V případě prokázání viny mu hrozil trest odnětí svobody až na jeden rok.

Mladík, který dosud nebyl soudně trestán a taktéž není evidován v evidenci přestupků, v průběhu trestního řízení aktivně spolupracoval a s Probační a mediační službou České republiky se dohodl na odčinění své viny prací, a to výkonem několika desítek hodin výchovného opatření společensky prospěšné činnosti. Poškozená společnost se navíc vůči mladistvému nepřipojila s nárokem na náhradu škody.

Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Sokolově po přezkoumání spisového materiálu, důkazní situace a s přihlédnutím ke všem okolnostem dospěla k závěru odstoupit od trestního stíhání mladistvého. „V rámci speciální úpravy trestního řízení proti mladistvým totiž není prvotním účelem potrestání mladistvého, ale uložení takových opatření, případně využití jiných zákonných možností směřujících především k obnovení narušených sociálních vztahů, začlenění mladistvého do rodinného a sociálního prostředí a k předcházení protiprávním činům,“ dodal Jakub Kopřiva.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Sedmnáctiletý hacker, kybernetický útok, naboural 3500 zákaznických účtů, řetězec drogerií

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmnáctiletý hacker naboural 3500 zákaznických účtů jednoho řetězce drogerií  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.