Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U soudu pokračuje kauza ROP Severozápad. Mezi obžalovanými jsou i bývalí hejtmani Karlovarského a Ústeckého kraje

Po prázdninové pauze se soud vrátil k projednávání případu údajných machinací při rozdělování dotací v ROP Severozápad. Většina z 27 obžalovaných, mezi kterými jsou někdejší politici, podnikatelé či úředníci, vinu odmítla. Bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda dnes u soudu řekl, že ho kauza zničila. Zbývá ještě vyslechnout v minulosti již odsouzeného někdejšího ředitele regionálního úřadu Petra Kušnierze, který při vyšetřování tohoto případu spolupracoval s policií. Jednání soudu se koná v Litoměřicích, kde je velká zasedací síň.

Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Obžalovaní podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši 14 miliard korun, za což jim hrozí až 16 let vězení. Kouda, který dnes vypovídal u soudu, byl ve své době jedním z předních členů sociální demokracie v Ústeckém kraji. "Již deset let žiji v psychickém stresu," řekl dnes soudu Pavel Kouda. Doplnil, že kvůli případu rezignoval na všechny veřejné funkce a do veřejné sféry se vrátit nemůže. Zároveň prohlásil, že je bezúhonnou osobou, která vede řádný život, a ze zdravotních důvodů se pak odkázal na své předešlé vyjádření u policie.

Kouda v minulosti u soudu opakovaně uváděl, že je nevinen. "K tvrzené škodě uvádím, že nechápu, v čem měla spočívat a jak je spojená s mou osobou," řekl Kouda. V roce 2016 dostal podmíněný trest. Nejvyšší soud následně ale vyhověl dovolání, které v roce 2017 podalo státní zastupitelství, a částečně dal za pravdu k dovolání Koudy. Nejvyšší soud shledal určitá pochybení v práci krajského i vrchního soudu, věc se tak vrátila k ústeckému krajskému soudu a později spojila se současnou rozsáhlou kauzou.

Mezi obžalovanými jsou bývalí sociálnědemokratičtí hejtmani Ústeckého a Karlovarského kraje Jana Vaňhová a Josef Novotný, někdejší ústecký hejtman za ODS Jiří Šulc, bývalí náměstci ústecké hejtmanky Kouda a Arno Fišera, bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Vráblík, někdejší mostecký primátor Vladimír Bártl, několik hodnotitelů projektů a další lidé. Dotační program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř dva roky pozastaven. EU už dřív vyměřila za chyby pokutu 2,7 miliardy korun.

Soud dnes mimo jiné ještě přečetl vyjádření Fišery, který uvedl, že nechce vypovídat. Jednání bude pokračovat ve středu, kdy soud vyslechne Kušnierze. Někteří z obžalovaných před soudem již vypovídali, další vypovídat odmítli a někteří odmítli odpovídat na dotazy. Po ukončení výslechů přijdou na řadu svědci, kterých jsou podle soudce Jiřího Blažka desítky. Jednání je nařízeno do poloviny prosince.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky soud, ROP Severozápad, rozdělování dotací, Karlovarský, machinace s dotacemi, Ústecký kraj, Pavel Kouda, Karlovarský kraj, Petr Kušnierz, Litoměřice, Evropská unie, Jiří Šulc, Jana Vaňhová, Josef Novotný, Jiří Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U soudu pokračuje kauza ROP Severozápad. Mezi obžalovanými jsou i bývalí hejtmani Karlovarského a Ústeckého kraje  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.