Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarští celníci při letních kontrolách vozidel odhalili 200 hříšníků

Na silniční kontroly se v letních měsících zaměřili celníci z Karlovarska. Během července a srpna na silnicích ve svém regionu provedli téměř 800 kontrol, přičemž více než 200 kontrol bylo pozitivních.

Celníci se v rámci svých akcí zaměřují zejména na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu. Kontrolují však nejen přepravu zboží, ale také řidiče i vozidla. „Při kontrolní činnosti se často stává, že řidiči nedisponují platným řidičským oprávněním, či ho nevlastní vůbec, nebo dokonce celníci zjistili lustrací v centrálním registru řidičů, že řidič vozidla má blokaci na všechny kategorie řidičského oprávnění. V některých případech také odhalili, že vozidlo nemá platnou technickou kontrolu,“ říká mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Co je ale ještě větším problémem, je stále se zvyšující počet řidičů, kteří řídí vozidla pod vlivem alkoholu, či omamných a psychotropních látek. Při všech těchto zjištěních přivolají celníci policejní hlídku, která případy přebírá k dalšímu šetření. Příslušníci celní správy tak svojí činností nejen chrání domácí trh dohledem nad dováženým a přepravovaným zbožím, ale velkou měrou také přispívají k zajištění bezpečnosti provozu na našich komunikacích zamezením jízdy pod vlivem nebezpečných látek.

Hlídky celní správy v rámci svých kontrolních činností také prověřují, zda kontrolovaná osoba nemá daňový nedoplatek, u kterého již uplynula splatnost platební povinnosti. Jedná se nejen o dluhy z daní, kdy je správcem celní správa, například clo, spotřební daň, daň z přidaného hodnoty. Jde ale také o nedoplatky v rámci dělené správy, kdy celní úřady vybírají a vymáhají i pokuty a jiná peněžitá plnění uložená např. Policií ČR, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, Oblastními inspektoráty práce a dalšími orgány a institucemi.

Během letních prázdnin zjistily hlídky v terénu pomocí elektronické centrální evidence přeplatků a nedoplatků v 75 případech, že kontrolovaná osoba má neuhrazený nedoplatek a na místě vyinkasovali téměř 65 tisíc korun. „Pokud řidič, nebo provozovatel vozidla, má nedoplatek na pokutě za dopravní přestupek a odmítne na místě dluh uhradit, mohou celníci v rámci své kompetence zadržet registrační značku vozidla či zabránit v další jízdě motorového vozidla. K odebrání registrační značky přistoupili karlovarští celníci během července a srpna ve dvou případech, kdy po úhradě dluhu byly majitelům vráceny,“ informovala mluvčí.

Obrovským problémem na silnicích jsou přetížená vozidla. Ta ohrožují nejen bezpečnost silničního provozu často nevhodně zajištěným či rozloženým nákladem, ale také zatěžují a poškozují pozemní komunikace. Kontrolní vážení vozidel je jedna z dalších kompetencí příslušníků celní správy. „Během letních prázdnin provedli desítky takových kontrol, přičemž 11 bylo pozitivních a na místě uložili řidičům za porušení zákona o pozemních komunikacích pokuty ve výši přesahující 100 tisíc korun. Případy byly předány ke správnímu řízení místně příslušnému odboru dopravy,“ dodala Lenka Havelková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní úřad pro Karlovarský kraj

Štítky celníci, kontroly celníků, silniční kontroly, vážení vozidel, Karlovarský kraj, celní správa, Policie České republiky, Česká inspekce životního prostředí, Inspektorát práce, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští celníci při letních kontrolách vozidel odhalili 200 hříšníků  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.