Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Chebsku řádil gang pytláků, lovili i chráněné živočichy. Jeden nabízel zájemcům také maso z medvěda

Případem pytláctví se zabývají kriminalisté z Chebska, kteří zahájili trestní stíhání čtyř osob ve věku 30, 32, 52 a 56 let. Na svědomí mají někteří z nich vedle pytláctví také nedovolené ozbrojování a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.  

Třicetiletý muž měl podle policie na přelomu roku 2000 a 2001 na několika místech na Chebsku přechovávat kadáver medvěda hnědého, kterého ulovil v zahraničí, a to i přesto, že si byl vědom toho, že se jedná o jedince zvláště chráněného druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím. Maso z tohoto živočicha muž užívat pro svou potřebu a rozdával ho také několika dalším osobám. „Dále měl v lednu letošního roku s několika dalšími osobami několikrát v rámci honitby ulovit bobra evropského, který je taktéž chráněným druhem. Toho měl následně předat obviněnému dvaašedesátiletému muži k preparaci,“ uvedl mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Od listopadu roku 2021 do dubna letošního roku měl třicetiletý muž organizovat lov různé zvěře na pronajatých honebních plochách na Chebsku či Tachovsku. Při těchto lovech jako držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu v několika případech poskytl podle policie svoji loveckou zbraň obviněnému dvaatřicetiletému muži, který není držitelem zbrojního průkazu. „S tou měl následně dvaatřicetiletý muž neoprávněně ulovit několik kusů zvěře. Kromě toho měl třicetiletý muž v místě svého bydliště přechovávat exempláře například kalouse ušatého, lebku, kůži či hlavu bobra evropského,“ řekl policejní mluvčí.

Dvaatřicetiletého muže kriminalisté stíhají za to, že na různých honebních plochách bez řádného povolení k lovu v několika desítkách případů ulovil několik kusů jelení, černé a dančí zvěře pomocí střelné zbraně, kterou mu neoprávněně poskytli další obvinění. Ulovenou zvěř vždy získal třicetiletý obviněný muž k dalšímu zpracování.

Dvaapadesátiletý obviněný muž měl přebírat ulovenou zvěř s vědomím toho, že se jedná o jedince zvláště chráněného druhu nebo exemplář přímo ohrožený vyhubením nebo vyhynutím, k preparaci, kterou následně prováděl v místě svého bydliště. To učinil v několika případech, kdy se jednalo například o exempláře bobra evropského, ale například i jestřába lesního či vlka nebo medvěda hnědého. Další šestapadesátiletý obviněný muž měl jako držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu od konce roku 2021 do poloviny února roku 2022 v téměř desítce případů půjčit svou loveckou zbraň dvaatřicetiletému muži, který s ní poté neoprávněně lovil a ulovil zvěř.

Při následných domovních prohlídkách i prohlídkách jiných prostor kriminalisté zajistili několik desítek exemplářů různých živočichů, ale také například několik kusů nábojů do různých zbraní. „V případě prokázání viny hrozí třicetiletému muži trest odnětí svobody až na pět let. Dvaapadesátiletému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na tři roky. Zbylé dvojici mužů hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky,“ dodal mluvčí policie.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky pytláctví, nedovolené ozbrojování, lov, medvěd hnědý, okres Cheb, živočichové, medvěd, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Chebsku řádil gang pytláků, lovili i chráněné živočichy. Jeden nabízel zájemcům také maso z medvěda  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.