Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarští radní budou kvůli teplárně vypovídat na policii

Karlovarští radní budou na policii vysvětlovat problematiku budoucí dodávky tepla prostřednictvím Karlovarské teplárenské, a. s. Co konkrétně policisty zajímá, radní ještě nevědí. Všem ale přišlo předvolání k podání vysvětlení. Vedení města si není vědomo žádného pochybení a věří, že se dotazy policie vysvětlí, řekla dnes novinářům primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

„Má-li Policie ČR ohledně otázek týkajících se budoucích dodávek tepla nějaké pochybnosti, věřím, že budou objasněny. Předpokládáme, že budeme v průběhu prověřování těchto okolností vázáni mlčenlivostí, a proto se k dalším otázkám týkajícím se témat a průběhu šetření nebudeme vyjadřovat,“ uvedla Pfeffer Ferklová. S výsledkem vyšetřování pak chtějí radní veřejnost seznámit.

"Danou věcí se na základě vlastního zjištění zabýváme. V současné době ji prověřujeme a vzhledem k charakteru protiprávního jednání nebudeme prozatím poskytovat žádné informace," sdělil dnes krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Rada města je v pozici valné hromady městské teplárenské společnosti, kterou na základě smlouvy o pronájmu provozuje společnost Karel Holoubek Trade Group, a. s. "Tato smlouva byla uzavřena již v roce 2010, kdy byla předmětem zkoumání policie a soudu, který ale neshledal žádné pochybení,“ uvedla primátorka.

Loni se město rozhodlo v souvislosti s razantním propadem odběrů tepla kvůli pandemii covidu-19 a hrozícímu zvýšení ceny tepla smlouvu o deset prodloužit. Nově tak platí do roku 2032. Podle primátorky si ale město nechalo zpracovat expertní posudky, které potvrdily, že město nepochybilo.

Předmětem prověřování policie by mohlo být rovněž rozhodnutí vedení města o půlročním snížení nájemného provozovateli, a to ze 16 na osm milionů korun. Město to zdůvodňuje právě snahou o to, aby nerostla cena pro obyvatele, a zároveň jako krok pomoci podnikatelům, kteří se ocitli v době pandemie v omezeném provozu.

"Většina hotelů, škol a dalších podobných zařízení byla v době covidu zavřená a logicky neodebírala teplo. Je to podobné jako v hotelích s vřídelní vodou. A úplně stejně, jako jsme hoteliérům pomohli s odpuštěním plateb za vřídelní vodu, kterou v době uzavírky svých hotelů logicky neodebralo, tak jsme provozovateli teplárny kompenzovali ztrátu, která mu vznikla neodebráním tepla. Reálně totiž hrozilo, že tato ztráta bude přičtena k ceně tepla a její nárůst zasáhne všechny odběratele. Tedy i domácnosti obyvatel Karlových Varů, které jsme rovněž ve složité covidové době chtěli podobných hrozeb uchránit. De facto jsme tedy pomohli všem,“ uvedla primátorka.

Ohledně tepla připadá v úvahu ještě nedávno podepsané memorandum Karlových Varů, Chodova a Nové Role a jejich městských tepláren se Sokolovskou uhelnou. Memorandum deklaruje spolupráci ohledně dodávky tepla i v době, kdy nastane útlum těžby uhlí. Jak ale připomněla Pfeffer Ferklová, toto memorandum není právně závazné a je příslibem spolupráce v dalších 15 letech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rescom

Štítky ČR, správa, teplo, policie, Karlovy Vary, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, hotel, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští radní budou kvůli teplárně vypovídat na policii  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.