Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Karlovarském kraji epidemie koronaviru sílí, nemocnice situaci zvládají

Epidemie v Karlovarském kraji dál sílí, koronavirových nákaz přibylo třetí týden v řadě. Za uplynulých sedm dní laboratoře potvrdily 3067 případů covidu-19, téměř o 2000 více než za týden předchozí. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 1046 nákaz, před týdnem bylo tzv. incidenční číslo 396. V celé České republixe je incidenční číslo 1228, v Karlovarském kraji je sedmé nejnižší v zemi. Situace v nemocnicích zůstává klidná.

V uplynulém týdnu přibylo třikrát v řadě více než 600 případů za den. Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly ve čtvrtek, a to 706 nakažených, což je nejvíce od konce loňského února. Rychlý nárůst případů souvisí podle úterních údajů z krizového štábu s variantou omikron, která v kraji představuje až 80 procent zjištěných případů. Aktuální nárůst se blíží číslům z loňského jara, kdy byla epidemie koronaviru na vrcholu a nemocnice byly na hranici svých kapacit. Dosavadní rekord je z loňského 25. února, kdy testy zaznamenaly 1001 nových případů.

Zrychlení epidemie se zatím výrazně neprojevilo v nemocnicích. Aktuálně je v kraji hospitalizováno 39 lidí s covidem-19, což je o 15 více než minulý týden. Z toho jeden je na jednotce intenzivní péče a jeden je připojen na přístroji na podporu dýchání (HFNO) nebo na umělé plicní ventilaci. Nemocnice přijaly za posledních sedm dní 51 infikovaných lidí.

Karlovarská krajská nemocnice, kam patří nemocnice v Karlových Varech i v Chebu, má jen několik případů nakažených. „Je to relativně setrvalá situace, až možná trochu ticho před bouří, protože vidíme, že počty nakažených narůstají prudce v posledních třech dnech v souvislosti s omikronem. Problém není, že by omikron způsoboval vyšší komplikace, ale absolutní počet nakažených s sebou nese i v tom nízkém procentu komplikací relativně velký počet lidí, kteří budou potřebovat hospitalizační péči," řekl ředitel KKN Josef März. Jednotky případů má také sokolovská nemocnice, která byla loni na jaře přetížená a musela převážet pacienty do jiných zařízeních.

Zdravotníci si stále nechávají volnou kapacitu pro případný nárůst počtu nakažených pacientů. „Očekáváme, že ta zátěž se bude odehrávat spíše na standardních lůžkách, méně na intenzivní péči. Zátěž bude pravděpodobně narůstat v příštích 14 dnech," uvedl ředitel.

Aktuálně se nákaza v kraji nejvíce šíří na Chebsku, kde přibylo za posledních sedm dní 1243 případů na 100.000 obyvatel, nejméně na Sokolovsku, kde evidují 710 případů na 100 tisíc obyvatel. V Karlovarském kraji s 290 tisíci obyvateli se dosud nakazilo covidem 59 864 lidí, v souvislosti s nemocí z nich zemřelo 1574.

Zdravotníci podali v kraji od začátku očkování 436 856 dávek vakcín, očkovali 180.665 lidí, tedy 61,7 procenta obyvatel. Očkování má ukončeno 166 619 lidí, posilující, třetí dávku má 89 572 lidí. Zatímco zájem o první dávky klesá, počet lidí s třetí dávkou roste.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv VARS

Štítky ČR, koronavirus, Karlovarský kraj, nemocnice, pandemie covidu-19, infekční onemocnění, COVID-19, Karlovarská krajská nemocnice, Josef März, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji epidemie koronaviru sílí, nemocnice situaci zvládají  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.