Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarští hygienici začali s kontrolami, očkovací průkazka nestačí

S kontrolami dodržování vládních nařízení o vstupu do uzavřených provozoven služeb začala karlovarská hygienická stanice. První kontrola hygieniků v Chebu vedla do městské knihovny, kde se ráno pořádala přednáška na univerzitě třetího věku. Pracovníci knihovny byli na kontrolu účastníků přednášky připraveni, ukázalo se ale, že ne všechny doklady jsou akceptovatelné. Například očkovací průkazka s termínem očkování sama o sobě nestačí, návštěvník potřebuje certifikát o očkování.

Od pondělí 1. listopadu by provozovatelé měli kontrolovat, zda návštěvníci splňují jednu ze tří podmínek, jsou očkovaní a prokáží se certifikátem, nebo jsou testování a mají o tom doklad, nebo prodělali onemocnění a mají o tom potvrzení. Jinak by lidé do provozoven neměli být vpuštěni nebo by jim neměla být služba poskytnuta. To se týká širokého spektra služeb, od společenských akcí až po restaurace.

"Krajská hygienická stanice provádí kontrolu mimořádných opatření zaměřenou na režim OTN (očkování, testování, prodělaná nemoc) a nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Jedná se o kontrolu sportovišť, ve vnitřních prostorech staveb, plaveckých bazénů, saun a konaných hudebních, divadelních a jiných uměleckých představení," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Karlovy Vary Michaela Zajíčková.

V knihovně v Chebu přišla na přednášku o historii odívání asi třicítka seniorek. Při kontrole ale dvojice knihovnic, která příchozí kontrolovala, zjistila, že ne všechny mohou pustit dál, protože některé seniorky měly jen průkaz s datem očkování. Některé dohledaly certifikát v mobilních telefonech, jiné, které bydlí poblíž, si pro něj domů ještě zašly. Některé ale musely odejít tentokrát s nepořízenou.

Podle ředitelky knihovny Martiny Kuželové se knihovna na opatření připravila a požadavky vládních opatření po návštěvnících vyžaduje, i když se objevují i případy, kdy návštěvníci odmítají si například nasadit ochranu úst a nosu.

Za porušení vládních nařízení hrozí vysoké pokuty, až do třech milionů korun. Při blokové pokutě na místě jsou pokuty nižší, ale i tak mohou jít do tisíců korun. Mohou je dostat jak návštěvníci provozoven, tak provozovatelé, které je mají kontrolovat.

Hygienici ze tří poboček KHS Karlovy Vary si na čtvrtek a pátek naplánovaly kontrolu zhruba 26 zařízení ve všech třech okresech kraje. Kontroly opatření provádějí i přesto, že jim v posledních týdnech opět výrazně narůstá objem práce, zejména s trasováním lidí, kteří byli v kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. A to na tom Karlovarský kraj z pohledu počtu nově nakažených je zatím nejlépe ze všech krajů České republiky.

Kapacita hygienické stanice je ale opět na hraně možností. "V tuto chvíli se připravuje posílení trasování pozitivních osob ze strany Hasičského záchranného sboru. Budou zaškoleni vyčlenění pracovníci, kteří by se od 8. listopadu měli za podpory pracovníků KHS zapojit do trasování," doplnila mluvčí KHS Zajíčková.

Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal řekl, že hasiči na žádost hygieniků nyní vyčlenili osm pracovníků z krajského ředitelství. "Dnes absolvují školení a od pondělí by měli začít pomáhat, nepůjde přímo o trasování, ale o kontakt s vytrasovanými lidmi. Jsme v případě potřeby schopni vyčlenit i další pracovníky, samozřejmě tak, aby nebyly ohroženy naše primární povinnosti," řekl Kasal.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky hygienik, policie, kontrola, nařízení, opatření, Krajská hygienická stanice, očkování, přednáška, knihovna, Cheb, Martin Kasal, Karlovy Vary, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Šamšulínek

Pane redaktore, co ta gramatika?

Čtvrtek, 25. listopadu 2021, 07:24Odpovědět

David Kudláček

Pane Mojžíši, vy se musíte unosit a utestovat :) Kolik těch certifikátů o bezinfekčnosti u sebe nosíváte, když si jdete zasportovat? :) 4 běžné koronaviry + jeden nový, několik kmenů chřipky, rhinoviry, RSV, haemophilus, žloutenka, spalničky, zarděnky, tetanus, obrna, pravé neštovice, nějaké ty streptokoky a stafylokoky. Možná to jednoho dne pro certofily zjednoduší tím, že bude stačit na testovacím místě vykloktat SAVO a máte tři dny platný certifikát na všechno :)

Pondělí, 8. listopadu 2021, 08:14Odpovědět

Lubos Mojzis

Úsměvné výkřiky hrdinů. Vám přeci nebude nikdo nic přikazovat. Dát si do peněženky dvakrát přeložený kus papíru je strašný problém..zneužití veřejného činitele...Internetoví hrdinové... rád bycj vás při té kontrole viděl. Jak jim to nandáte. Myslím, že zrovna z vás tří musí jít hrůza.

Neděle, 7. listopadu 2021, 11:46Odpovědět

David Kudláček

Řekl bych, že tahat u sebe certifikát, je dost nadbytečné. Dal bych jim občanku a ať si to v registru najdou sami, hotovo. Malý fakt: Pokud někdo má právo Vás kontrolovat, vážení, je to ten, kdo má právo nahlížet do těchto údajů v registru, jinak je kontrola jaksi nesmyslným a nevykonatelným aktem. Ulehčovat jim to je vpravdě zbytečné. Ať si to kontrolor vyhledá sám na základě rodného čísla.

Pátek, 5. listopadu 2021, 22:52Odpovědět

Tomas Vytisk

No, je taky problem, nemam chytry telefon, mam 22 let nokii 3310. Nehodlam si kupovat jiny, nemam potřebu, internet a počitač mam doma. jina moznost nez ockovaci prukaz, nebude, pokud si necham v budoucnu pichnout nejakou vakcinu. Nebudu platit si prece dva internty. je to cele postavene na palici. Navic mne chytre telefony neberou. Co potřebuji mam doma v počitači.

Čtvrtek, 4. listopadu 2021, 18:43Odpovědět

Dušan Kru

Tyto kontroly jsou protizákonné, jde o zneužití pravomoci veřejného činitele.

Čtvrtek, 4. listopadu 2021, 18:07Odpovědět

Karlovarští hygienici začali s kontrolami, očkovací průkazka nestačí  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.