Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Situace ohledně koronaviru v Karlovarském kraji zůstává podle hejtmana klidná

Epidemická situace v Karlovarském kraji zůstává pod kontrolou. Ačkoli v posledních dnech nových případů covidu-19 mírně přibývá, stále se drží pod hranicí 30 nakažených za den. Klidná je situace také v nemocnicích, kde aktuálně leží 11 pacientů s koronavirem, z toho jeden vyžaduje intenzivní péči. Nemocnice zatím nebudou vyhlašovat zákazy návštěv. Zatím se nechystají ani žádné lokální opatření kvůli šíření covidu, řekl novinářům karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

V celém Česku byl v pondělí zaznamenán nejvyšší denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 od konce dubna, za den přibylo 2521 nakažených koronavirem, což je skoro dvakrát více než za předchozí pondělí. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji. Šíření nákazy v Karlovarském kraji zatím výrazně nezrychluje. Testy tam v pondělí prokázaly 26 nových nákaz, což je o deset případů více než před týdnem.

"Je otázka, jestli epidemie zůstane v lokálních ohniscích, anebo to bude plošná třetí vlna. My jsme tady na to připraveni, situaci monitorujeme v podstatě každý den, zítra máme jednání krizového štábu, kde situaci rozebereme," řekl Kulhánek. Podle něj zatím krajská hygienická stanice nezvažuje zavedení lokálních opatření proti nákaze.

Ve čtyřech nemocnicích v kraji bylo včera 11 pacientů s covidem-19, devět z nich leží na infekčním oddělení, jeden na dětském oddělení a jeden vyžaduje intenzivní péči. Krajská nemocnice v Karlových Varech podle mluvčí Markéty Singerové zaznamenala v posledních dnech lehký nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem. Aktuálně jich tam leží devět.

Nakažené pacienty s lehkým nebo středně těžkým průběhem ukládá karlovarská nemocnice na infekční oddělení, kde pro ně vyčlenila 20 lůžek. "Oddělení není zcela zaplněné, proto není třeba zřizovat další covidária. Jsme však připraveni v případě potřeby aktivovat pandemický plán, jehož součástí je právě reprofilizace lůžkových oddělení," řekla ČTK Singerová.

Podle hejtmana je nyní potřeba motivovat lidi k očkování, a to zejména mladé. "Nejvíce nás trápí proočkovanost populace do 30 let, proto se všemi dostupnými informačními kanály, formou letáků do středních škol i do rodin snažíme vysvětlit, že očkování je jediný dostupný a bezpečný nástroj k tomu, jak zabránit třetí vlně epidemie," řekl Kulhánek.

Podle ministerstva zdravotnictví se v kraji nákaza nyní nejvíce šíří v okrese Karlovy Vary, kde za poslední týden přibylo 104 nakažených, což je 90,93 případu na 100.000 obyvatel. Na Sokolovsku se za posledních sedm dní nakazilo 16 lidí a na Chebsku 14.

V celém kraji podali zdravotníci od začátku očkování 316.504 dávek vakcín, očkovali 161.575 lidí, což je přibližně 55 procent všech obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 153.815 lidí, tedy téměř 52 procent všech obyvatel kraje. Očkování takzvanou posilující dávkou má 1114 lidí. Mobilní tým v kraji zahájil minulý týden očkování třetí dávkou v pobytových sociálních službách, podle hejtmana je o něj zájem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto coyot/Pixabay.com

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, Karlovarský, COVID-19, Karlovarský kraj, pacient, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Česko, Karlovy Vary, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace ohledně koronaviru v Karlovarském kraji zůstává podle hejtmana klidná  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.