Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ředitelé škol v Karlovarském kraji předpokládají u opatření problémy

Oslovení ředitelé škol v Karlovarském kraji většinou chtějí počkat až na písemnou podobu nařízených vládních protiepidemických opatření ve školách a hlavně na podrobnosti a vysvětlení. Mohou podle nich nastat problematické situace, například v jídelnách nebo družinách. Předpokládají ale, že žáků, kteří odmítnou testování či nebudou očkovaní, případně neprodělali v posledních 180 dnech onemocnění covid-19, bude ve třídách minimum.

Některé problémy ředitelé předpokládají už nyní. „Například oddělené stravování těch, kteří se nenechají testovat. Například, jestli jim vyčleníme ve třídě jeden stůl na svačinu. Přemýšlíme třeba i o tom, že bychom jeden stůl jídelně opatřili plexisklem. Tito žáci tak kromě roušek budou ještě takto separovaní. Nakonec je možná rodiče nechají raději doma, což ještě zkomplikuje jejich vzdělávání," obává se ředitel karlovarské Základní školy a Základní umělecké školy ve Šmeralově ulici Břetislav Svoboda.

Ředitelka základní školy v Sokolově Petra Šišková opatření vítá. „Jsem spokojená, nemusíme mít ve třídách roušky ani respirátory a zatím to vypadá, že bude stačit, když se třikrát otestujeme, a pak se uvidí. Většinu opatření jsme si vyzkoušeli již na jaře," řekla Šišková. Podle zkušeností z jarních měsíců odmítlo testování jen pár jednotlivců. „Myslím, si, že je rodiče nechají opět raději doma," uvedla ředitelka.

„Problém ale vidím u testování, buď všichni, nebo nikdo. Protože to, že jsem očkovaná, neznamená, že nákazu nepřenáším, takže to tu mohou očkovaní přenášet," uvedla Šišková. Kolik se do školy vrátí očkovaných žáků, zatím ředitelka netuší. Vítá ale, že antigenní testy určené pro samoodběr dostanou školy přímo od státu.

Doporučené zachování homogenity tříd by na základních školách neměl být zásadní problém až na některé specifické předměty, zejména volitelné, kde se scházejí žáci z různých tříd. Podobně i při některých hodinách tělesné výchovy se míchají třídy. Podle Svobody ale v prvních školních měsících je stejně většina hodin venku.

„Větší problém vidím u základní umělecké školy. Tam se homogenita tříd dodržovat logicky nedá. Stejně tak ještě čekám, jaké budou instrukce pro pořádání školních soutěží, kde se potkávají žáci z různých tříd. Předpokládám ale, že se tyto nejasnosti ještě včas vysvětlí," dodal Svoboda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, školy, koronavirus, Karlovarský, Karlovarský kraj, Základní škola a Základní umělecká škola, Sokolov, ředitel školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelé škol v Karlovarském kraji předpokládají u opatření problémy  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.